Jdi na obsah Jdi na menu

PROTIPOVODŇOVÁ OCHRANA MĚSTA s moderními varovnými systémy a zároveň lepší informovanost Kralupáků je naší prioritou

21. 8. 2022

Vážení Kralupáci, občané, přátelé,

Původně jsme vás dnes chtěli seznámit s našimi kandidáty, nicméně také v souvislosti s nynějším deštivým počasím i s ohledem na skutečnost, že BEZPEČNOST KRALUPÁKŮ je pro nás na prvním místě, musíme nejdříve připomenout jedno smutné výročí. 

Právě v těchto dnech uplynulo 20 let od doby, kdy naše město zasáhla v srpnu roku 2002 ničivá povodeň. Během několika hodin se velká část Kralup ocitla pod vodou, sídliště Lobeček se stalo ostrovem a své domovy muselo opustit na 6 700 obyvatel. Škody po povodni byly obrovské, byla výrazně poškozena značná část městských zařízení (ZŠ Komenského, ZUŠ, plavecký bazén a sportovní hala, letní koupaliště a další), stoleté oslavy výročí povýšení Kralup nad Vltavou na město musely být zrušeny a z obřích škod se naše město vzpamatovávalo ještě dlouhý čas.

Od té doby se pro zlepšení ochrany města proti velké vodě udělalo mnoho, došlo například k vybudování zpětných klapek na Zákolanském potoku, a taktéž byl nainstalován nový varovný systém, a právě V ROZVOJI PROTIPOVODŇOVÉ OCHRANY MĚSTA CHCEME POKRAČOVAT, neboť i s ohledem na postupné změny klimatu se dají předpokládat větší výkyvy počasí, od dlouhotrvajícího sucha, po prudké deště, při nichž se hladina potoků i řek rychle zvedne a hrozí bleskové záplavy. Právě proto je náš cíl další modernizace varovných systémů, stejně jako INVESTICE DO LEPŠÍ INFORMOVANOSTI A PŘIPRAVENOSTI obyvatel, a to samozřejmě formou využití státních i evropských dotací, abychom ušetřené peníze mohli vhodně investovat do úspor energií a zelených projektů, jež pomohou změnu podnebí zpomalit.

Jak by se vám líbilo, kdyby vaše děti na kralupských základních školách mohli několikrát do roka absolvovat kurz přežití (nejen) při živelných katastrofách, pod vedením skutečných odborníků? Cítili by se pak totiž BEZPEČNĚ NEJEN DOMA, ALE I NA CESTÁCH.

Vzpomínka na povodeň 2002