Jdi na obsah Jdi na menu

Rozhovor s akademickým sochařem panem Josefem Majrychem

20. 9. 2022

Ak. soch. J. Majrych při práci ve své dílněNáš kandidát číslo 2 - ak. soch. pan Josef Majrych působí jako umělecký kovář, restaurátor a výtvarník. Umění zasvětil celý život a již od mládí se soustředil na restaurování kulturních památek, na zámečnictví a design v oblasti kovů. Podílel se na obnově řady historických skvostů, mezi něž patří Sázavský klášter, Hudební sál na zámku Jezeří, socha kpt. Jaroše na Mělníce a v současné době i Průmyslový palác v Praze, jež se opravuje po požáru. Zároveň však disponuje mnoha nápady, co by se mohlo v Kralupech zlepšit, a právě proto se rozhodl při letošních komunálních volbách kandidovat do městského zastupitelstva za naše uskupení.

Pane Majrychu, naši kandidáti disponují nejen dobrými nápady, ale Kralupům se navíc snaží pomáhat. Prozradíte nám tedy prosím, v čem spočívá Vaše práce pro město? 

Jednou z mých velkých zálib je obnova kulturního dědictví v Kralupech. Podepsat jsem se tak mohl například pod kopii sochy sv. Jana Nepomuckého v zeměšském háji u rybníka, zrestaurovaný pomník Padlých v Minicích či opravený nejstarší křížek v Kralupech. Hrdý jsem i na sluneční hodiny před základní školou na Komenského náměstí, jejichž jsem autorem. Zkrátka, velice mě těší, že se mohu podílet na zkrášlování města touto cestou.

Restaurování památek nejen v Kralupech Vás samozřejmě baví, koneckonců se mu věnujete od mládí. Mimo to se ale podílíte i na pěstování lásky k pohybu u dětí, že? 

Přesně tak. Za velmi důležitý totiž považuji také sport. Již 35 let působím jako předseda  místního krasobruslařského oddílu, který se může, mimo jiné, pochlubit pořádáním závodu Kralupská Klička, jež 45 let úspěšně propaguje naše město na celostátní úrovni.

Jedním z cílů Lepších Kralup je také efektivní radnice a otevřenější samospráva, a to třeba online vysíláním přenosu zastupitelstva. Máte nějaké zkušenosti i z této oblasti?

Určitě. Řadu let jsem působil jako aktivní člen sportovní komise a člen komise pro životní prostředí a aktivně spolupracuji s Kralupskou sportovní. Na tyto činnosti bych nyní rád navázal, a to jako člen zastupitelstva či městský radní. Vím totiž, jaké změny k lepšímu Kralupy potřebují.

Výborně, můžete se tedy s námi podělit, jaký je Váš recept na Lepší Kralupy, a co konkrétně považujete za nejdůležitější priority?

Mou hlavní prioritou v současné zmatené, hektické a nelehké době je především snaha udržet děti ve sportovních oddílech a klubech. To přímo souvisí s pomocí slušným rodinám s nevelkými příjmy s platbami příspěvků, na energie i v další ekonomické pomoci, v níž současná vláda bohužel tragicky selhává. Důležité pro mě je, abychom my, všichni Kralupáci, mohli žít důstojný život a mohli si dovolit základní potřeby, to jest zajištění potravin, tepla, světla či dostatek financí na koupi léků, ale hlavně aby v každém z nás ještě zbyl prostor pro lásku, porozumění a radost ze života.

Když už mluvíme o lécích, jak moc je pro Vás podstatné zdravotnictví v Kralupech?

Zajištění dostupné lékařské péče a zejména dostatku pediatrů i lékařů specialistů v Kralupech, by se dle mého názoru měla věnovat pozornost. Na rozdíl od tvorby projektů, jež snesou odkladu, je nyní důležité přilákat do Kralup mladé lékaře a vytvořit jim takové podmínky, aby zde chtěli zůstat, a to například přidělováním městských bytů a další podporou. Právě sociální, anebo malometrážní byty nejen pro mladé, ale i pro matky samoživitelky, a jejich rozumná výstavba, stejně jako péče o seniory, je dalším klíčovým bodem, který by měl být považován za prioritu, a na jehož splnění bych jako člen kralupské samosprávy rád dohlédl.

Pane Majrychu je vidět, že jako člen rady či zastupitelstva města se opravdu nudit nebudete. Máte ještě nějaké motto, kterým byste se chtěl s našimi čtenáři rozloučit?

Nemám rád líbivá a vzhledná hesla, naopak důležité je podle mě říkat pravdu, jen to, co je reálné, a co je možné splnit. Právě proto se loučím mottem 2 N, tedy Neslibovat Nesmysly.

Děkujeme Vám za rozhovor.